Novi Super CPU ima 128 jezgara

Ako želite da obrađujete gigantske količine podataka, potrebna vam je gigantska računarska moć. Američka kompanija Ampere želi da postavi rekord novim superčipom.

Normalni desktop procesori danas imaju između četiri i osam jezgara. To je obično dovoljno za obavljanje kancelarijskih poslova, surfanje Internetom i čak igranje sofisticiranih video igara. Uz ogromne količine podataka, poput onih koji se nalaze u data centrima, pružaocima usluga u oblaku ili na polju veštačke inteligencije, potrebna su teža oružja.

Kalifornijska kompanija Ampere ih isporučuje. Kompanija bivšeg šefa kompanije Intel Renee James razvija ARM procesore visokih performansi. Prošle godine Ampere je predstavio svoj Altra čip sa 80 jezgara. Sada je kompanija najavila procesor za koji se govori da ima 128 jezgara – najveći broj procesorskih jezgara do sada. Prototip Altra Max najavljen je za četvrti kvartal 2020. godine.

Brzina računarskih procesora takođe zavisi od broja instaliranih jezgara. Svako jezgro je zauzvrat nezavisni procesor. I preostali računski zadaci se distribuiraju ovim jezgrama na završetak.