Prenos podataka 5G: kakva će biti budućnost na putu

Više od tri godine Bosch je zajedno sa ostalim predstavnicima srednjih i velikih preduzeća, kao i istraživačkim institutima, radio na projektu 5G NetMobil i konačno predstavio svoje prve rezultate. U bliskoj budućnosti vozači će moći da voze automobil koristeći prenos podataka sa radara i drugih putnih uređaja zasnovanih na 5G tehnologiji.

U mnogim situacijama teško je predvideti nagle pojave pešaka na ukrštenim raskrsnicama ili drugim automobilima zbog skretanja. Nova mreža podataka omogućava vam da procenite situaciju u saobraćaju bez obzira na prepreke.

Direktan komunikacijski kanal između automobila (V2V), između automobila i infrastrukture (V2I), kao i automobila i mreže (V2N) pomoći će vozaču da u stvarnom vremenu dobije sve potrebne informacije.

„Zahvaljujući projektu 5G NetMobil, možemo pokazati kako moderne komunikacione tehnologije čine saobraćaj sigurnijim, efikasnijim i istovremeno ekonomičnim“, izjavio je Thomas Rachel, državni sekretar parlamenta nemačkog Ministarstva obrazovanja i nauke. Agencija je za realizaciju projekta izdvojila 9,5 miliona eura.

Projekt 5G NetMobil namenjen je rešavanju nekoliko pitanja odjednom: organizovanje sigurnog kretanja vozila, sprečavanje nesreća, inteligentno upravljanje saobraćajem, kao i sinhronizovanje podataka o aplikacijama i uređaja koji se odnose na bezbednost u saobraćaju – a sve uz pomoć mobilne mreže pete generacije.

Ubuduće će komercijalna vozila moći da koriste ovaj kanal prenosa podataka za putovanja u konvojima – prisustvo signala između kamiona sinhronizuje ubrzanje, kočenje i upravljanje svim automobilima, a takođe će smanjiti potrošnju goriva.

„Rezultati istraživanja pokazuju da se projekat može široko primeniti u različitim oblastima života. I ne samo njeni koordinatori – predstavnici industrije i istraživačke zajednice, već i obični učesnici u saobraćaju “, kaže dr Frank Hofmann iz Robert Bosch GmbH, 5G NetMobil koordinator u oblasti proizvodnje.

Na primer, jedno od 5G NetMobil alata za emitovanje signala je kamera u raskrsnicama koja prepoznaje pešake i bicikliste i upozorava svaki prilazeći automobil u nekoliko milisekundi.