Šta sve iOS 14 može – i ko ga dobija

Apple je najavio novu verziju operativnog sistema iPhone. Mnogo promena za korisnike. Ali koji uređaji dobijaju iOS 14?

Konferencija za programere WWDC jedan je od najvažnijih događaja godine u Apple-ovom kalendaru događaja. Proizvođač iPhone-a pokazuje programerima softvera šta nove proizvode može očekivati u narednim mesecima. Po pravilu ne radi se o uređajima, već o novim verzijama operativnog sistema i funkcionalnim dodacima.

Na WWDC 2020, koji se odvijao praktično praktično zbog koronske krize, Apple je planirao prelazak sa Intelovih procesora na interne procesore na Mac računarima u ponedeljak. Tema broj dva bile su nove verzije operativnih sistema uređaja, posebno iOS 14 i iPadOS 14 – nadolazeća velika ažuriranja za iPhone i iPad.

Više pregleda i narudžbe

Najočitija promena u novoj verziji operativnog sistema je Biblioteka aplikacija. To bi trebalo olakšati korisnicima da zadrže pregled instaliranih aplikacija i da pronađu željeni program što je brže moguće. U tu svrhu se aplikacije automatski pakuju u grupe ili mape kao što su zabava, zdravlje i fitnes ili društveno. U zavisnosti od lične upotrebe, pojedinačne aplikacije se u pojedinim trenucima ističu.

Više informacija zahvaljujući dodacima

Ono što Android već godinama omogućava, sada bi trebalo da dođe i na iOS: Pomoću vidgeta korisnici mogu imati određene informacije i funkcije instaliranih aplikacija koje se prikazuju direktno na početnom ekranu. Ovo može biti audio plejer, vremenski pregled ili prozor sa informacijama o berzi.

Istovremeno radite i lakše stvari

Apple takođe poboljšava više zadataka u iOS 14. Aplikacije koje rade istovremeno, takođe se mogu istovremeno gledati. U tu svrhu se preko trenutnog sadržaja na ekranu postavlja smanjeni prozor aplikacije. Na primer, moguće je korišćenje pregledača i gledanje video zapisa ili komunikacija sa virtuelnom asistenticom Siri. Dolazni pozivi se više automatski ne pojavljuju na celom ekranu, već se pojavljuju diskretno u vrhu ekrana.

Ne instalirajte aplikaciju odmah

Nove klipove aplikacija su takođe praktični. Ako želite da ubuduće jednom koristite određene onlajn funkcije kompanija, ne morate da instalirate aplikaciju. NFC oznaka ili KR kod su dovoljni da biste pozvali određene funkcije ili informacije od provajdera. E-skuter se može iznajmiti brzo i lako ili kupiti kartu za lokalni prevoz bez potrebe za instaliranjem aplikacije.

Smartphone umesto ključeva od automobila

Zanimljiva je i mogućnost korišćenja iPhone-a kao ključa za automobil. Uspostavlja se i otvara veza sa vašim automobilom preko NFC čipa. Ako je potrebno, digitalne ključeve automobila možete čak proslediti drugim korisnicima putem aplikacije za razmenu poruka, na primer kako bi omogućili prijateljima ili poznanicima da koriste automobil. U startu je ova funkcija podržana samo na novom BMV-u serije 5, koji treba da prate i drugi tipovi vozila drugih proizvođača.

Više funkcija za Apple aplikacije

Sa ažuriranjem za iOS trebalo bi da dođe i razna poboljšanja u Appleovim aplikacijama. U budućnosti bi aplikacija za mapu trebala biti u mogućnosti da preporučuje biciklističke rute, slično onome što već znate iz Google Maps. Vozačima e-automobila mogu se prikazati stanice za punjenje koje su kompatibilne s odgovarajućim automobilom.

Aplikacija Transite je potpuno nova – barem za Apple. Softver za prevođenje trebalo bi u početku da razume jedanaest jezika (uključujući nemački) i da takođe radi van mreže. Slične aplikacije su dostupne od drugih provajdera već nekoliko godina.

Ko će dobiti novi iOS 14?

Ovo su kompatibilni modeli:

  • iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max
  • iPhone XS, iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8, iPhone 8 Plus
  • iPhone 7, iPhone 7 Plus
  • iPhone 6S iPhone 6S Plus
  • iPhone SE iPhone SE 2020 iPod touch (7. generacija)

Detaljne promene na iPadOS-u 14

Inovacije u iPadOS-u nisu tako opsežne kao u iOS-u. U verziji 14 postoje vidgeti za početni ekran kao i diskretnije informacije o dolaznim pozivima. U nekoliko Apple-ovih aplikacija sada se nalazi novi glavni meni sa bočne strane, što znači da se najvažnije funkcije mogu brže pristupiti.

Ko dobija iPadOS 14
iPad Pro
iPad iz 5. generacije
iPad mini 4. generacije
iPad Air 2 i 3
WatchOS: spavanje i higijena na prvi pogled
Programeri su takođe dodali nove funkcije u Apple Watch. U watchOS-u 7 korisnici mogu prvi put deliti svoja personalizovana lica s drugima i tako deliti dizajne ili funkcije. Novo praćenje sna, koje ujutro pokazuje koliko je noć bila mirna ili nemirna, je praktična.